Jonas EMja, det är ju bara en del av sanningen. På senare år har det håvats upp två olika varianter av just muragomoorin. Eller rättare sagt man kallar båda varianterna för murago i handeln(som gjort för korsningar, som vanligt). Den ena är den klassike grönaktigare muragon som kallas lusingu och den andre den mer beiga/gulare/vitare Moba 2.
Tyvärr är Tanganyika cichlid in their natural habitat från 1997 eller nå't, hade Ad Konings kunnat göra en uppdatering av boken hade det varit guld värt då det upptäckts en hel del nya varianter och mycket fisk har fått ny namn. Vill ha ny tanganyikabibel!
Jo, men Robin hävdade att "murago" inte kommer från Lusingu utan från Moba. Sanningen är väl snarare att det finns sk. "murago"-varianter vid båda platserna. Varav den som ursprungligen fanns i handeln vid Lusingu. Konings bok må vara gammal men det är handelsnamnet "murago" också, det används redan i första utgåvan av Konings tanganyikabok från 1987. Redan då hade man upptäckt att det fanns olika varianter eftersom dom Dieckhoff fångade i Zaire (DR Kongo) någonstans mellan Cape Kaku och Mbete hade klarare färger än dom som tidigare fångats av Brichard och som odlades vid hans anläggning.
Att det förekommer mycket spekulationer och rykten om denna och andra varianter beror som ofta på hemlighetsmakeri i marknadsföringssyfte:
http://www.ciklid.se/ciklidbladet_artikel.asp?NR=9107&LOPNR=13
Jag håller till fullo med om att en ny uppdaterad version av "Tanganyika Cichlids in their natural habitat" hade varit välkommen. Med tanke på att det gick 10 år mellan de båda första utgåvorna är det kanske inte omöjligt att den dyker upp snart. Blir uppdateringen lika omfattande som mellan de första utgåvorna är det i alla fall värt att vänta på.