Thommy
Hejsan,det verkar finnas olika salt som ni använder i karen,jag har alltid kört med ektozon,vad annat är bra tacksam för svar
DaRe
Vad jag förstått så kan man använda vanligt bordssalt även med jod.
kajp
Axal pro från Granngården 25 kg under 100 lappen.
LN
Jupp precis som Kaj säger, tabletter som är busenkelt att dosera, bara att pluppa i tabletterna, har du inge växter så kan du ha 3-10 tabletter till 100 liter bytt vatten beroende på vad för fisk du har.
Har du växter så kan dom börja smälta om du kör med hög dosering.
cfakvarielagret
Det beror på vad du vill uppnå ?
Thommy
jag köppte ett salt för hästar koksalt fodersalt står det på burken 8 kilo.får se hur det är,dom har inte dött ennu i alla fall,men om det gör något bra vet ja ej har bara kört exo innan.
hollowman
grovsalt utan jod är bra !!
nicson
Jag har salt för att höja hårdheten o bättre efterlikna Tanganyikavatten (har också bikarbonat för att höja pH). Använder 1 dl havssalt (köpt i akvarieaffär) per 100 l vatten samt lika mycket Dödahavssalt (rent magnesiumsulfat som är dominant komponent i Tanganyika - Döda havet tillhör Rift Valley-systemet så det är inte så konstigt). Detta ger pH 8,5 stabilt och Kh strax under 20, Gh strax över 20.
CA får samma minus Dödahavssalt. Skall kanske tillägga att jag aldrig joxar med salt direkt i akvariet utan tillsätter det på 200-l tankar där vattnet luftas i åtminstone några dagar innan jag pumpar över det i karen.
Ektozon har jag mot parasiter men det är bara i SA.
Om man använder NaCl (vanligt salt) skall man se till att det inte är tillsatt klumpförebyggande medel (hämmar syreupptaget).
LN
Ja gjorde en koll på Axalsaltet för några år sedan o drog en lista här på forumet. Det vart otrolikt rent Nacl typ 99,????%.
Ja har provat att dosera med både Magnesiumklorid och Calciumklorid det gav nada men om man kör med snabbväxande växter och PMDD paketet så hjälper det mycke bra till att hålla bra vatten.
nicson
Skall kanske tillägga att huvudskälet att dryga ut marinsaltet med Dödahavssalt är rent ekonomiskt - 79 SEK för 50 kg på Granngården vill jag minnas jag gav. Marinsaltet från akvariehandlarn är väl lågt räknat 20 ggr dyrare.
LN
Ektozonsalt kan ju vara mera mineralrikt o det har ju sina fördelar, o dessutom så har ja läst att det förekommer fritt syre i saltet o det är ju kanon.
Men nackdelen är ju att det är grymmedyrt.
NutriSi och en oxydator gör då samma sak bättre till mycke mindre pris.
Vårt konstgjorda kranvatten är ju alldeles för torrt för de flesta fiskar därför är det bra att hjälpa fisken att hålla det osmotiska trycket med lite salt (höjd konduktivitet).
Har även läst nånstans att det finns mineraler o spårämnen på flaska för att komma nära Tanganyikavattnet. Det hade varit kul om nån som testat det kunde si om vad/hur bra det är.
LN
Skall kanske tillägga att huvudskälet att dryga ut marinsaltet med Dödahavssalt är rent ekonomiskt - 79 SEK för 50 kg på Granngården vill jag minnas jag gav. Marinsaltet från akvariehandlarn är väl lågt räknat 20 ggr dyrare.
Dödahavs salt låter ju spännande men är det inte så att det saltet innehåller en del fostatfosfor. Det hade varit kul om du kunde slå ett öga på innehållsförteckningen o beskriva vad det innehåller.
Erik-Osterlund
Jag håller med, om du orkar får du gärna slänga upp vad dödahavssaltet innehåller.
Jag kör med salt för saltvattensakvarium för mineralernas skull. Det innehåller inte lika mycket NaCl vilket jag ser som en fördel. "Riktigt" salt är bättre att spara tills man får problem med svamp eller annat.
PeterM
Interessant diskution Erik Österlund, eftersom jag vet at du är aktiv på forumet undrar jag vad du kör i dina malawi burkar? Själv har jag provat allt från Aquarium systems och Noraq (malawi salt) till vanligt bordssalt / havssalt och bikarbonat. Det jag tycker fungerar bäst, dvs. där fisken inte "kliar sig" och fiskarnas välmående håller sig, tycker jag är Noraq ocg lite extra bikarbonat. Använder bara vanligt salt om fiskarna visar några symptom numera. Hur gör ni andra?
Erik-Osterlund
Nu har jag inga Malawi kvar sedan ett par månader typ. Men jag körde Red Sea bl a. Viktigast för min del var att få med mineraler och annat som finns i det saltet som det inte finns ett spår av i vanligt bordssalt. Enligt min teori så skulle fiskarna tillgodogöra sig av mineraler och annat gött i det saltet, svårt att veta om det fungerade i verkligheten. Jag tyckte dock att det var värt den lilla pengen, hade i typ ett par dl i ett 1000 L när jag bytte 40-50% vatten. Jag hade korallsand och använde därför inte bikarbonat. Tror kliandet beror på pH-svängningar och bikarbonaten ser ju till att det inte blir några, även korallsand motverkar detta. Nu kör jag inte salt alls förutom vid svamp eller annan diffus sjukdomsbild.
PeterM
Pabbe
Förutom alla ovan nämnda orsaker till att salta, såsom att hålla vissa svampar och bakterier lite på avstånd, osmosen och att buffra för ph så saltar jag i mina malawi- och CA -kar främst föra att jag där vill få upp PH och använder bikarbonat och vill satbilisera det via salt. Kör vanligt bordssalt med jod. 1 dl/100 liter nettovolym vatten.
Och anledningen till att jag överhuvudtaget vill få upp PH i de karen är dels för att arterna naturligt lever i miljö med högre PH, även om det går utmärkt att få dem att trivas i neutralt PH.
MEN: främsta anledningen är att jag inte har växter i de karen. Såvitt jag förstått av läsning och andra och egna erfartenheter så är det av yttersta vikt att ett kar utan växter inte tillåts ha ett PH som gradvis sjunker till under 6. Jag har bara läst, men även märkt att när jag inte sett till att hålla ett högre PH i växtlösa kar så tar algerna över mer när PH ligger på 7 och under och att den nödvändiga nitrit/nitrat processen som sker med växter i, men som kan utebli vid lägre PH utan växter eller kanske tas om hand av massvis av alger, som i vissa kar kanske inte är önskvärda (jag gillar iofs böljande algmattor på stenar).
Men jag tror att orskaen till ibland plötlig massdöd i ex, malawikar som många kör utan växter kan hänga ihop med lågt PH och mjukt vatten. I växtkar av sydamerikakaraktär vill man ju istället inte ha ett högt PH, men slipper då bekymret med utebliven nitrit/nitrat-process då växterna finns.
Finns ju en hel del annan komplex kemi i detta som säkert mer kunniga kan förklara, men grundmotivet för mig med salt är att hålla PH lite stabilare för att jag vill ha ett högre PH i växtlösa kar och att jag inbillar mig att även odlade malawi trivs bättre i ett högre PH.
Puh, så var inlägget klart...som korvspad?;-)
PeterM
Clear as crystal! ;) Takk för din reflektion Pabbe. Alltid interessant att få höra andras motiv/tankar om varför man har en viss rutin eller tilvägagångssätt. Dessutom är väl ingen fulllärd så det är kanon med sakliga trådar, inte minst kan det hjälpa med problemlösning den dagen man får problem. Och den dagen kommer ju nästan med garanterad säkerhet för alla, en eller annan gång :D:D