citat:Japp, dvs någon hemlig form av "Glutaric aldehyde"
Jag vet inte jag. Glutaraldehyd är en öppen kedja, medan vad vi här pratar om verkar vara (varning för att det är mycket länge sen jag läste organisk kemi) en polycyklisk reaktionsprodukt mellan glutarat och aceton.
Det rör sig i så fall om en ganska stor molekyl, så den borde ha problem att ta sig in i cellerna på en växt. Såvitt jag förstår så måste växten ha nån slags aktiv mekanism för att alls kunna ta upp ämnet. Fast jag spånar bara fritt nu.
Förresten, du känner till den gamla metoden för att framställa koldioxid i akvariet genom att tillsätta socker?
Erikthur har en scan av en artikel från 60-talet (tror jag det var) om det.
En annan sak du kanske skulle vilja ta en titt på i sammanhanget är Duplas halmfilter (som frisläpper socker), och produkten AZ-NO3 (som innehåller socker).
citat:Här är en intressant teori från Roger S. Miller ang. enkla sockerföreningar som eventuellt läcker från växter som i övrigt är begränsade av vissa näringsämnen, främst kväve och fosfor:
http://fins.actwin.com/aquatic-plants/month.200106/msg00256.html
Allt han säger fram till sista 4 styckena är helt okontroversiellt: Ja, det är väl känt att akvatiska växter läcker kolhydrater (och fett), ofta släpper de helt enkelt ut en stor procentsats av det de fixerar. Det gäller särskilt alger, som läcker som såll. De gör detta för att de inte kan bromsa fotosyntesen, och kan fotosyntetisera mycket fortare än de kan göra av med produkterna. Eftersom kolväten är i stort sett gratis för växten, så dumpar de överskottet, och överskottets storlek bör påverkas av tillgången på andra näringsämnen.
Det är också väl känt att det finns ett community av encelliga organismer som lever av läckta kolhydrater, och att åtminstone vissa akvatiska djur kan ta upp dem rätt genom kroppsväggen. T.ex. kan havsanemoner ta upp glukos ur det omgivande vattnet.
Däremot tror jag inte på att algerna skulle ha mer användning för växtens överskott än vad växten har. Kolväten är i stort sett gratis för algerna också, och de lider väl minst lika mycket brist på andra näringsämnen som växten gör, och läcker snarast mer än växten.
Utom cyanobakterier, förstås. De äter gärna kolhydrater.
citat:Denna teori används dock "tvärtom" jämfört med Excel. Excel kan bara användas av växter, medans de sockerarter som växter läcker pga näringsbrister eventuellt kan ge alger övertag. Lite motsägelsefullt eftersom Excel ju påstås vara just en variant av det socker fotosyntesen skapar.
Det kan vara så att växter har en aktiv mekanism för att ta upp polycykloglutaral, och att det funkar som ersättning för CO2, men det känns konstigt. Det kan vara så att hela det här är en 'smokescreen', och att processen egentligen är en helt annan.
Det kan eventuellt vara så enkelt som att Excel är en sötvattensvariant av AZ-NO3, dvs ett sockerbaserat bakteriefoder som får bakterier att reducera nitrat, frisläppa toxiner som dödar alger, och frisläppa CO2.