Hmm, jag är nog också lite nyfiken på att veta mer. Känns nog som du antingen missuppfattat metoden eller att förklaringsmodeller inte håller.
Om kväveföreningarna inte bryts ner till nitrat så är de ju kvar som giftiga ammoniak och nitritjoner. Det vill vi ju inte. Ett filter kan omöjligt producera mer nitrat än vad det finns ammoniak och nitrit att föda processen med. Visserligen är höga nitratnivåer inte önskvärda. Men absolut mer önskvärt än ammoniak, nitrit. Att sänka filtret effektivitet för att minska nitrathalten blir då väldigt kontraproduktivt.
Sen handlar ju metoden om växtakvarium där nitrat sällan byggs upp och en viss nivå är önskvärd.
Nitrat är ju det kvantitativt största näringen som växter tar upp. Brist på nitrat är det absolut vanligaste problemet i växtakvarium.
Sen är ju diffusion den effekten som sker när vatten rör sig av sig själva. Den drivs främst av olika varmt vatten som stiger och sjunker men till viss del också osmotiskt tryck. Det stämmer mycket väl att det blir mindre diffusion när man har pump i akvariet. Det säger sig själv, eftersom pumpen ju blandar vattnet effektivare. Pumpen är helt enklare effektivare. Jag förstår inte hur man kan vända det till motsatsen.
mycket spännande dethär 🙂
mvh
Magnus