Zaphi
Ja, detta är ju ett område som även intresserar mig, även om jag inte strävar efter att skapa något en biotop hemma eftersom det, enligt mig, är så många variabler som spelar in som inte går att eftersträva. Hyfsat lika grus och stenar, fiskar från samma område och bikarbonat i vattnet gör knappast akvariet till en biotop.
Menmen, min uppfattning (efter blott 15p. marinbiologiska och marinekologiska studier och ett liv av passion till djur och natur) var att:
"En biotop är ett avgränsat geografiskt område med ett antal ekologiska konstanter som fysiskt påverkar alla organismer som finns där." -Zaphi
"Habitat är livsområdet och miljön utifrån djurets eller växtens syn, alltså det begränsade området där det lever." -Zaphi
Jag är dock inte säker på att jag har rätt. Det är inte alltid jag har det har jag märkt. Jag sökte lite på nätet och hittade ganska mycket förvirring...
Naturvårdsverket skriver:
Biotop är en naturtyp, d.v.s. ett landskapsavsnitt med relativt enhetlig karaktär och struktur, exempelvis en flodmynning, en alvarmark, en ekhage etc. En och samma biotop kan innefatta många olika habitat för växter och djur.
(Vilket i viss mån stödjer min teori om att habitatet är utifrån djurets eller växtens synsätt)
Samtidigt hittar jag på vattenportalen:
Habitat = Livsmiljö. De speciella ekologiska förhållanden som utgör livsmiljö för en särskild organism eller grupper av organismer.
och
Biotop = Livsmiljö. Beteckning för område med enhetlig miljö och vissa djur och växter.
Som ju är lite förvirrande...
Jag kan även lägga till vad European Enviroment Agency skriver:
Biotope: Well-defined geographical area, characterised by specific ecological conditions (soil, climate, etc.), which physically supports the organisms that live there (biocoenosis).
Habitat: (1) The place or type of site where an organism or population naturally occurs. (2) Terrestrial or aquatic areas distinguished by geographic, abiotic and biotic features, whether entirely natural or semi-natural.
Jaha, då har ni lite mer att suga på efter detta, något långa inlägg.. Säkert ingen som orkar läsa ens :(
Prayerman
Nu börjar jag ha lite av bakgrund för att kunna göra min artikel i ämnet. Syftet med artikeln blir att inspirera och att prata med några som försöker och se vad det är som de gillar med biotoper.
Ett biotop kar kan ju aldrig bli den äkta varan, men det vet vi ju. Det handlar om att försöka skapa något som liknar den verkliga biotopen, ja iallafall en väldigt liten bit av den. Det är ju väldigt kul i sig och är spännande och som någon skrev, utmanande.
Zaphi
Ett tips till dig (och vad jag tyckt vore intressant) var att först studerade de riktiga biotoperna (i bok räcker) så noga som möjligt och sen se efter hur de skiljer sig från de biotoper akvarister tror sig tillverka.
Efter det kan du studera hur olika biotoper utvecklat olika fiskar, hur de beter sig om de får en ny biotop, vad det har spelar för roll i evolutionen, hur fiskarnas beteende skiljer sig mellan de naturliga biotoperna och de exprementiella man har hemma etc.
Det du tagit på dig (att skriva en artikell) är mycket intressant, men att bara snacka grus, sten och fiskar tycker jag känns lite ytligt och är inte så intressant som om hur biotoperna påverkar.
Nyllet90
Riktigt rolig artikel! Jag ser fram imot den. Kul att man fick veta skillnaden på biotop och habitat också. Och när man väl är inne och snackar om artiklar så kan jag lika gärna passa på och berömma Viktor för den fantaskiskt intresanta artikeln i CB 2.
deelay
Ett habitat/biotop för vissa copadichromis borde ju då vara ett akvarium med endast vatten dvs utan övrig inredning eftersom dom lever i det fria vattnet och tar tredimensionella revir mitt i vattnet... det är nog den enklaste variantien att uppnå av habitat =)
Prayerman
Jo, ett sådant Habitat är rätt enkelt att inreda. Som tur är lever rätt många copadichromis nära klipporna, vilket gör att man kan få in dem även i en klippbiotop. Fast det är väl rätt idealiskt att ha ett ganska högt kar då.
Jag skulle vilja ha en källare och bygga en "damm" med glasrutor på två håll.
Vad det gäller den eventuella artikeln så får vi se från vilken vinkel den blir skriven. Det finns som jag ser det lite olika anledningar att syssla med biotoper. En del gör det för fiskarnas skull, men jag tror många gör det för sitt nöjes skull. Man tycker helt enkelt det är kul att försöka skapa något naturtroget och utmaningen att göra det utan att kunna använda allt som finns tillgängligt gör det extra spännande.
Men att studera fiskarnas beteende i olika miljöer vore visserligen väldigt intressant det med. Dock har jag inte plats och råd med det just nu.
Nyllet90
Vad menar du med fiskarnas skull? Fiskarna brur sig inte! Bara dom har ett bra vatten värde och en lugn och fin miljö så är dom nöjda.
Prayerman
Ursäkta om jag var otydlig, men en del är väldigt intresserade av fiskens beteende och vill göra allt för att få fram det naturliga beteendet.
Jag menar att en del akvarister är framförallt intresserade av att studera fiskarnas beteende, andra lägger mer tungvikt vid själva skapandet av akvariemiljön. För dessa blir skapandet av en biotop ett rent nöje för akvaristen. De som vill ha det rätta beteendet skulle kunna skapa en biotop för att få fram det ultimata beteendet. Lite olika sätt att tänka!
Zaphi
citat:Ursprungligen skickat av Nyllet90
Och när man väl är inne och snackar om artiklar så kan jag lika gärna passa på och berömma Viktor för den fantaskiskt intresanta artikeln i CB 2.
Jag tackar för detta. Inte för att jag skrev nått, men ändå, jag pratade ju lite, vilket jag ju ibland gör för mycket ändå.
Om jag får ge ytterligare en vinkel vad gäller biotoper, så är det ju så att man lätt kan tro att alla djur lever i "harmoni" med deras egna biotop och att den skulle vara en självklarhet för dem. Så behöver det inte vara. Som Nyllet säger, det räcker väl med friskt vatten?
Det finns massor med djur som utvecklats i en biotop och lever i en annan, exempelvis duvor som nu bor i biotopen "storstad" DA DA DAAAAAA!!.. Är djur mer anpassningsbara och naturen mer flexibel än vad vi lurats att tro? Tunga frågor såhär på kvällskvisten..
deelay
citat:Ursprungligen skickat av Zaphi
Om jag får ge ytterligare en vinkel vad gäller biotoper, så är det ju så att man lätt kan tro att alla djur lever i "harmoni" med deras egna biotop och att den skulle vara en självklarhet för dem. Så behöver det inte vara. Som Nyllet säger, det räcker väl med friskt vatten?
Det finns massor med djur som utvecklats i en biotop och lever i en annan, exempelvis duvor som nu bor i biotopen "storstad" DA DA DAAAAAA!!.. Är djur mer anpassningsbara och naturen mer flexibel än vad vi lurats att tro? Tunga frågor såhär på kvällskvisten..
Utan människans inverkan blir deras ursprungliga habitat mer självklar men människan går ju ofta in o lever runt. Skulle man börja utfodra fiskarna i en sjö varje dag så skulle dom säkert lära sig det fort och komma dit pga av maten vilket säkert e en enklare metod att skaffa mat på en att leta själv.
Prayerman
En hel del djur är ju helt klart duktiga på att anpassa sig till nya miljöer. Katter har ju knappast städer o dyl. som sitt ursprungliga habitat, men trivs helt utmärkt i vår närhet. Även en del av deras naturliga föda (möss) finns det gott om i i det mänskliga habitatet.
Men sen finns det ju väldigt mycket djur som dör ut pågrund av att deras habitat försvinner.
Hur som helst, jag tror inte att de flesta akvarister sysslar med biotoper i första hand för att ge en perfekt miljö för fisken, även om det är en del av det. Vi förstår nog alla att sanden eller stenens färg inte har någon betydelse för fisken, inte heller växtens art.
Däremot trivs vissa fiskar med grottor, andra i stenars närhet och andra på öppet vatten. Den biten bryr vi oss nog alla om. Vattenvärden och temperatur är nog något som alla akvarister tycker är viktigt, vare sig man försöker skapa deras naturliga habitat eller inte.
Så när det handlar om biotop tokiga (som jag börjar bli), som vill att det skall se så naturtroget ut som möjligt och verkligen ha växter och helst sten från sjön (vilket sällan funkar:)) så är det för att man gillar att jobba med inredning och inte bara skapa något vacker utan även något som skulle kunna vara plockat ur naturen. Inte för att fisken skall överleva, men för att det är en kul hobby!
När man sitter vid karet på kvällen och inbillar sig att man har en liten bit av Malawisjön i sitt vardagsrum så är man rätt nöjd. Att man sen kanske lurar sig själv och bara tror att det ser naturtroget ut, det gör inte ett dugg.
Ola-Svensson
citat:När man sitter vid karet på kvällen och inbillar sig att man har en liten bit av Malawisjön i sitt vardagsrum så är man rätt nöjd. Att man sen kanske lurar sig själv och bara tror att det ser naturtroget ut, det gör inte ett dugg.
Kunde inte sagt det battre sjalv.
tropfrog
Min barombibiotop/habitat har jag skapat för att jag vann barombifiskar på ciklidstämman. Jag som hade tänkt mig kongo. Fördelen med barombi är att det är en så liten sjö så man inte behöver fundera på vilka fiskar som kan tänkas stöta på vilka i sjön. Det går helt enkelt att anta att alla stöter på varandra med jämna mellanrum i sjön. Min biotop/habitat är en strandremsa, med avflöde.
MVH
Magnus
Chicke
Lånar tråden till ett inlägg:
citat:Ursprungligen skickat av Nyllet90
Riktigt rolig artikel! Jag ser fram imot den. Kul att man fick veta skillnaden på biotop och habitat också. Och när man väl är inne och snackar om artiklar så kan jag lika gärna passa på och berömma Viktor för den fantaskiskt intresanta artikeln i CB 2.
Då kan jag passa på att fråga om du skaffat 375an än?:)
Kalle-Maja
citat:
Ursprungligen skickat av Zaphi
Det finns massor med djur som utvecklats i en biotop och lever i en annan, exempelvis duvor som nu bor i biotopen "storstad" DA DA DAAAAAA!!.. Är djur mer anpassningsbara och naturen mer flexibel än vad vi lurats att tro?
Vad det gäller fåglar i stadsmiljö handlar det ofta om bergslevande fåglar och där då husen fungerar som berg och balkongerna som klipphyllor (jag har två balkonger och mycket fågelbajs). Tamduva är en domesticerad form av klippduva där vildformen närmast finns i södra Europas bergstrakter. Berguven gör en dubbelvinst då dess stapelföda är brun råtta vilken i sin tur är en opportunist som skickligt utnyttjar människans ineffektiva resursutnyttjande (näringsrikt avfall).
Prayerman
Är det någon av er som har en klippbiotop som byggt en riktigt fet klippa och kan tipsa om hur man gör. Jag skall köpa ett 600 liters kar om allt klaffar.
Jag har tänkt att försöka efterlikan en övergångszoon och i ena hörnet bygga själva klippan. Jag har en stor rätt platt sten som jag lägger i botten istället för sand just där. Sen har jag tänkt att försöka bygga lite av en falsk klippa som ser rätt helgjuten ut men är ganska ihålig. Tilläggas kan att man skall inte kunna se in i karet från den kortsidan. Så illusionen om en ganska hel klippa är framifrån. Sen skall jag ha några rösen i resten av karet, men mycket fri simmyta för de fiskar som håller till i närhetn av klipporna.
Det blir alltså på så sätt att man har klippan till höger och sen det öppna vattnet till vänster, sett från sidan alltså. Vilket gör att en Back to nature modul inte funkar, eller endast bara på ena kanten.
jarinen
Jag skulle gärna försöka efterlikna en svartvattenbiotop med riktigt grumligt och tevattenfärgat vatten. Jag ser det nästan som en omöjlighet dock om man ska göra det på ett någorlunda hållbart och jämnt sätt vad gäller ph i akvarium. Vill man hålla en vattenkvalite som är bra med vattenbyten 1 eller 2 ggr i veckan så verkar det väldigt svårt, det blir mycket jobb helt enkelt.
En svartvattenbiotop är nog riktigt svår och en stor utmaning att hålla på en jämn o fin nivå. Bodde jag i ett hus o kunde bygga en liten vattenreservoar på en 3-400 liter som man kunde torva upp mellan varvena så vore min dröm fulfilled.
Kanske en vacker dag.
Mvh Jari
Kalle-Maja
Jag tycker oxå det verkar mycket svårt med svartvatten. Men jag har inte hört nå´n diskussion här på forumet. Det går ju bra på dom flesta håll utan surt, t o m CA, men det finns ju även en del som kräver lite mer. Som mina hantlar t ex som ni alla vägrar ge råd om. Jag kan ju inte ens sänka under sju fast jag tillsätter syra!?
Jonas-E
Ph och grejer är inget jga kollar men mitt vatten är så the-färgat i mitt sydamerika att det är svårt att en se filterhörnan. Rötterna är helt körda på att släppa ut en massa brunfärg. Fiskarna verkar i alla fall trivas så jag är väl nöjd med hur det fungerar. I mitt 250 går det 8rödmunstetra (ville inte ha för stort stim), 4 t.macantzatza(peru) och 4 corydoras julii och två lda 01. Kanske inte fisken är från samma land ens men just miljön tror jag att jag lyckats pricka rätt i, lite rötter där vissa når upp till vattenutan och två svärdsplantor som verkar överleva :).
Hittills tycker jag att det har varit roligt med sydamerika, men jag skulle inte vilja gå upp i storlek på vare sig fisk eller akvarium. Det är faktiskt ett akvarium jag är helt nöjd med, fiskval, inredning och harmonin i akvariet. Tro det eller ej men jag skulle inte få för mig att ändra någonting alls :)
Helenai
Kul diskussion som jag helt missat.
Mitt habitat-försök ska efterlikna en tänkt strand- eller bäckkant i Rio Meta och vidare längs Rio Orinoco. Har två 250-kar uppställda bredvid varandra. Det vänstra går som Rio Meta och det högra som Rio Orinoco. Det går att tänka sig det hela som ett tvärsnitt där det Rio Meta-karet är närmare källorna och Rio Orinoco en bit längre nerströms. Stort och smått samtidigt, paradoxalt är nog rubriken.
Sand, stubbar, växter är samma för båda karen, med mer gräs (som jag inte har än) i Rio Meta-karet. Fiskarterna ger habitaten deras biotoptillhörighet (bäckkant => likartat habitat, biotop => geografisk/ekosystem-avgränsning).
"Map"-möjligheten på Fishbase.com var guld när det gällde att pricka in vilka som skulle ner i vilken balja.
Inget av detta är komplett ännu och hur biotopriktigt det hela blir avgränsas ju av materialtillgångarna och mitt intresse för akvarieväxter och aquascaping...
Jag menar, ärligt: Hur biotopriktigt är det med Rådasand, alstubbar från älven och runda stenar av granit från kusten? Samt växtrika avsnitt i en svartvattenbiotop?
För att klara mig undan brukar jag tänka att det är en relativt grund bäck med ursköljd strandkant som passerar en glänta där solen kommer åt att förse växterna med ljus... Ja, ni märker ju, idel efterhandskonstruktioner! :D
Och allt detta för att jag ville ha några kardinaltetror till lyst i ett hundralitersakvarium... *nyfiken i en strut fick mer att göra*
För att besvara ursprungsfrågan så hänger min biotopjakt ihop med mitt behov av att det ska hänga ihop stilmässigt ur ekosystemsynpunkt och känslan av att ha en regnskogbäck i vardagsrummet. Dessutom har det varit hälsosamt distraherande och berikande att plocka fram fakta, hitta pusselbitarna och passa ihop dem till en rimligt låg kostnad.